a Konvent

català      english

cartell Cel·AV

Els dies 18, 19 i 20  de setembre es celebrarà la primera edició de Cel·AV|vídeo a Konvent. Un festival de videoart amb especial atenció a la videodansa organitzat pel Konvent, el Centre d’Art Contemporani de la Catalunya Central especialitzat en nous llenguatges artístics i en la relació entre cultura i territori.

Konvent sempre ha tingut programació de videoart a les diferents edicions de la mostra Konventpuntzero i ha desenvolupat projectes artístics vinculats amb els mitjans audiovisuals. En aquest sentit, va ser un dels centres de creació que es va sumar a la commemoració mundial dels 50 anys de videoart (1963-2013).

Les primeres crítiques a la cultura de masses van utilitzar els elements de la mateixa cultura. Per això el videoart, i la seva tècnica immediata, va ocupar ràpidament un espai en l’art contemporani. Després, el ventall de temes i propostes ompliren de nous continguts els treballs videoartístics: feminisme, cos, moviments socials, racisme, medi ambient, etc. Alhora que el vídeo, com a eina de comunicació, s´ha barrejat amb formats i experiències d’altres disciplines: documentals, publicitat, performance, cinema, etc. Les maneres de treballar i exposar les peces de videoart han anat evolucionant amb els anys, incorporant les noves tecnologies (imatge analògica-digital, internet, formats VHS, DVD, hardware-software) i expandint el mateix concepte de vídeo (emissió televisiva, interferència catòdica, circuit tancat, projecció, etc.).

Amb una idea oberta respecte a la creació audiovisual, Cel·AV proposa una selecció de vídeos producte d’una intensa col·laboració amb artistes, festivals i programadors internacionals. L’elecció respon a una doble intenció: mostrar treballs amb una alta qualitat tècnica on el vídeo sigui un instrument expressiu d’avantguarda; i mostrar-los fora de la galeria, en un context genuí. La majoria d’aquests treballs, inèdits a Espanya, han merescut premis i mencions especials a les seves respectives exhibicions.

La característica mateixa de l’espai, un convent del segle XIX d’una colònia tèxtil, converteix aqueta mostra en única i especial. La intervenció específica sobre el lloc transformarà cada visionat en una experiència estètica intensa. Les antigues instal·lacions esdevenen espais idonis per a l’exhibició videogràfica propiciant relacions profundes i immersives entre espectador i obra; i entre aquesta i el seu entorn.

Konvent proposa, doncs, una mostra d’autor on l’accent es posarà en les maneres de mirar, en les infinites maneres de mirar i d’apropar-nos a la peça d’art.

Participants i col·laboradors aquí.